De dag voor de ingreep

Vandaag dient u de schaamstreek, maar vooral de balzak goed te ontharen. Dit kan door te scheren, het mag ook met ontharingscrème. Wilt u cold packs gebruiken? Leg die in de vriezer!

De dag van de ingreep

Een uur voor de geplande ingreep dient u het verstrekte tablet in te nemen. Hierdoor zult u zich iets minder gespannen voelen. Zorg voor een strakke onderbroek of zwembroek om na de ingreep aan te trekken. Laat u rijden.

De ingreep zelf

De sterilisatie duurt ongeveer een half uur. Onder plaatselijke verdoving maakt de huisarts aan beide zijden in de balzak een klein sneetje van ongeveer een centimeter. Vervolgens verwijdert hij van beide zaadleiders een halve tot een hele centimeter en bindt hij de losse einden af. Tenslotte worden de sneetjes in de balzak gehecht met oplosbare hechtingen.

sterilisatie bij de man

Na de ingreep

– U krijgt een brief mee voor de eigen huisarts. Na de ingreep kunt u zich soms ‘niet lekker’ voelen. Zorg daarom ook voor vervoer naar huis.
– Doe vandaag en morgen rustig aan: niet werken. (Aan een bureau zitten is geen probleem)
– Niet fietsen of sporten gedurende een week. Zorg ervoor dat de wondjes de eerste twee dagen geheel droog blijven.
– Wij adviseren u om ter ondersteuning een strakke onderbroek of zwembroek te dragen. Bij thuiskomst kunt u koelen met een cold pack!
– Neem ‘s avonds bij pijn eventueel een tablet paracetamol. Geen aspirine, ibuprofen, diclofenac, o.i.d.! Laat u verzorgen.

Enige blauwverkleuring en zwelling van de balzak na de ingreep is normaal. Als er echter flinke zwelling optreedt, neemt u dan contact op met de huisartsenpraktijk. Indien zich onverhoopt problemen voordoen na de sterilisatie bij de man kunt u bellen met 0183-601210 of eventueel met de spoedlijn 0183-602563. Buiten kantooruren, als er problemen ontstaan die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag, belt u met uw huisartsenpost.

Na de sterilisatie bent u dus niet meteen onvruchtbaar. De eerste tijd na de ingreep zijn er nog zaadcellen in het sperma aanwezig. Totdat duidelijk is dat er geen zaadcellen meer aanwezig zijn, dienen de huidige voorbehoedmiddelen gebruikt te blijven worden om zwangerschap te voorkomen!

14 weken na de ingreep

De eerste spermacontrole vindt plaats na 14 weken. Hoe meer zaadlozingen in de tussentijd zijn geweest, hoe eerder onvruchtbaarheid aangetoond kan worden.

Het zaadmonster hoeft niet supervers te zijn. Volgens de nieuwste richtlijnen moet het zaadmonster beoordeeld worden binnen 1 uur na productie. Het zaadmonster dient ingeleverd te worden op het laboratorium in het Beatrix ziekenhuis te Gorinchem of in het Antonius ziekenhuis te Nieuwegein (inleveren op werkdagen tussen 9.00 en 10.00 uur). Vergeet uw ID niet!

Een week na het inleveren van het spermamonster kunt u over de uitslag contact opnemen met de praktijk in Ameide (tel: 0183-601210) om te vragen of de uitslag al binnen is. Als dit het geval is wordt u terug gebeld door de dokter.

Pas als duidelijk is dat geen zaadcellen meer geproduceerd worden, kunnen voorbehoedmiddelen achterwege blijven.

Kosten sterilisatie bij de man

U krijgt een factuur, die u aan de balie per pin of contant kunt betalen.

De kosten van de ingreep bedragen € 388.-

Deze kosten zijn niet in de basisverzekering opgenomen; sommige aanvullende pakketten dekken de ingreep wel. Informeert u vooraf bij uw zorgverzekeraar of dit bedrag (of een deel daarvan) voor de sterilisatie bij de man wordt vergoed.